maandag 24 september 2012

Leren haken van lossen, halve vasten en vasten

Het haken heb ik geleerd door vallen en opstaan. Ik haak nog maar sinds enkele maanden en ik heb inmiddels al wat leuke dingen gehaakt! Ik heb het geleerd door afbeeldingen en filmpjes op internet te zoeken en te bekijken. Als je het eenmaal door hebt, is leren haken makkelijker dan het lijkt. Om het voor jou nog makkelijker te maken, heb ik hieronder de films en afbeeldingen bij elkaar gezocht, zodat je niet eerst zelf op internet hoeft te zoeken naar duidelijke instructies. Ben jij net zo enthousiast als ik? Ga dan onmiddellijk aan de slag met het leren haken! Scrol hier naar beneden en je vindt de basistechnieken die je nodig hebt.

http://haken.clubs.nl/afbeeldingen/original/8845392/losseketting.jpg
Bron: http://haken.clubs.nl
Lossen haken
Vaak wordt er in een patroon begonnen met het haken van een rij lossen. Je begint met het maken van een lus in de draad. Hier steek je de haaknaald doorheen. Sla de draad van achter naar voor om de haaknaald en haal deze door de lus. Zie de onderstaande afbeelding of klik hier voor een filmpje met een duidelijke en korte uitleg.

http://haken.clubs.nl/afbeeldingen/original/8845391/halve+vasten.jpg
Bron:haken.clubs.nl
Halve vasten haken
Als je halve vasten gaat haken, maak je eerst een rij lossen. Vervolgens haak je één losse extra, wat je na elke ronde standaard doet. Daarna draai je het werkje om, sla je één vaste over en daar steek je de haaknaald doorheen (afb. zie 1). Draai het touw om de haaknaald heen en vervolgens trek je de draad door beide lussen (afb. zie 2). Dat is de eerste halve vaste. De volgende doe je precies hetzelfde in de volgende losse. Klik hier voor een kort filmpje met uitleg.

http://plzcdn.com/ZillaIMG/e30968fc72b088d05d80c22b2b7524a6.jpg
Bron: plazilla.com
Vasten haken
Je begint met een rij lossen. Ook hier haak je altijd een losse aan het eind van je ronde, waarna je het werkje omdraait. Dan sla je de eerste losse over en steek je de naald in de tweede en sla je de draad er van achter naar voor omheen (afb. zie 1). Je haalt de draad alleen door de eerste lus heen. Zo hou je twee lussen op je naald (afb. zie 2). Vervolgens sla je de draad er weer omheen op dezelfde manier en trek je hem door de twee lussen op je haaknaald. Dat is de eerste vaste. Je gaat verder door de naald in de volgende losse te steken (afb. zie 3) en je herhaalt de handeling. Aan het eind haak je weer en losse, draai je het werkje om en begin je weer met de nieuwe ronde. Klik hier voor de uitleg op film.