maandag 12 november 2012

Dames colsjaal

Het patroon heb ik vanuit het Engels vertaald vanaf hier. Op deze site staan filmpjes die het haken van de 4 en 7 stokjes uit het patroon verduidelijken.
De sjaal heb ik gehaakt met een dubbele draad. Hierdoor wordt hij wat dikker en warmer. Ik heb haaknaald 5 gebruik (de aanbevolen dikte), maar omdat ik met twee draden haakte werd de sjaal wat stijf, zie de linker foto. Op deze afbeelding kun je overigens het patroon goed zien. Als je met een dubbele draad haakt, is het beter om een grotere haaknaald te gebruiken. De tweede keer heb ik met haaknaald 10 gehaakt, zie de rechter foto.

Colsjaal

Start met het haken van 151 lossen, met een dubbele draad.

Rij 1: 1 lossen, 2 vasten in de volgende 2 steken. *sla 3 steken over en haak dan 7 stokjes in de volgende steek. Sla 3 steken over en haak 1 vaste in elke van de volgende 3 steken.* Herhaal vanaf * tot het eind. Haak in de laatste 2 steken een vaste.
Rij 2: 2 losse, 4 stokjes verminderen/samenhaken.*3 losse, 1 vaste in elke volgende 3 steken, 3 losse. 7 stokjes verminderen/samenhaken.* Herhaal van * tot het eind en dan nog 4 stokjes verminderen/samenhaken.
Rij 3: 2 lossen, 4 stokjes in de steek (in het midden, soort opening/oogje) van de 4 samengehaakte stokjes uit de vorige rij. *sla 3 steken over, dan 1 vaste in elke volgende 3 steken. Sla 3 steken over, haak 7 stokjes in de steek (oogje) van de samengehaakte 7 stokjes uit de vorige rij.* Herhaal van * tot het eind. Haak aan het eind 4 stokjes in de steek van de 4 samengehaakte stokjes uit de vorige rij.
Rij 4: 1 losse, 2 vasten. *3 lossen, 7 stokjes samenhaken. 3 lossen, 1 vaste in elke van de volgende 3 steken (dat is 3 vasten), * herhaal vanaf * tot het eind. En haak daar nog 1 vaste in de overgebleven 2 steken (dat is 2 vasten).

Herhaal rij 1 t/m 4 nog een keer. Herhaal daarna rij 1 en 2. Niet afhechten!

Als je alle rijen gehaakt hebt, verbind je de twee uiteinden aan elkaar door samen te haken. Hecht af en de uiteinden netjes wegwerken, verweven in de sjaal.Geen opmerkingen:

Een reactie posten